1971 yılında Kırıkkale’de doğdu. İlk ve orta eğitimini Kırıkkale’de tamamladı. 1992 yılında Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldu. İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalında 1997 yılına kadar Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 237. Dönem yedek subay olarak askerlik görevini on altı ay olarak yaptı ve 31.07.1995 tarihinde yedek teğmen olarak terhis edildi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Yüksek Lisans Programından önce yine O.D.T.Ü`de bir yıl İngilizce yabancı dil hazırlık eğitimi aldı. Yüksek lisans eğitimine  ara vererek Türkmenistan’ da Aşkabat Milli Müzesi projesinde çalıştığı firmanın şantiye şefi olarak yer aldı. Birleşik Arap Emirlikleri Abudabi ve Dubai’de dönemin önemli projeleri: Zadco-Gasco Headquarters, Emirates Towers, Fairmont Sheikh Zayed Road, Dubai Havaalanı, Burj Al Arab, Abu Dhabi Trade Center ve National Bank of Abu Dhabi HQ projelerinde çalıştığı firmanın proje müdürü olarak görev yaptı. Mısır’da Kahire Nil nehri kıyısında 40 katlı Fairmont Hotel projesinde de proje müdürü olarak görev aldı. British Council Abu Dhabi`de İngilizce dil eğitiminde katılmış olduğu eğitim programlarını başarı ile tamamladı.

2003 yılında Türkiye’ ye döndü ve Keçiören Belediyesinde çalışmaya başladı. Cumhuriyet Kulesi projesinde kontrol mühendisi, Proje ve Ruhsat Şube Müdürlüğü, İmar Müdürlüğü, Emlak İstimlak Müdürlüğü ve Bilgi İşlem Müdürlüğü; Ankara Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı Şube Müdürlüğü; Gölbaşı Belediyesi İmar Müdürlüğü, Emlak İstimlak Müdürlüğü, Başkan Yardımcılığı ve Encümen üyeliği görevlerinde bulundu.

2013 yılında Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümünü bitirdi. Çin, Malezya, Brezilya, İtalya, Katar, Kuveyt ve Cezayir’de bulunarak bölgenin önemli projelerini inceledi. Türkerler Holding İnşaat Grup Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. Bu görevi sırasında Ankara Etlik Şehir Hastanesi, İzmir Byaraklı Şehir Hastanesi, Kocaeli Şehir Hastanesi, Mahall Ankara, Mahall Bomonti gibi projelerde üst yönetici olarak görev aldı. 4 Nisan 2019 tarihinden beri Keçiören Belediyesinde İmar Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile Emlak İstimlak Müdürlüğünden sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı ve Cumhuriyet Kulesi yapım işi koordinatörlüğünü yapmaktadır. 2021 yılında başlamış olduğu Anadolu Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu`dan 2023 yılında mezun olmuştur.

Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği, Ankara Üniversitesi Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü Yerel Yönetimler Üyesi görevlerini sürdürmektedir.

Evli ve iki çocuk babası olan Merih Karayol iyi derecede İngilizce bilmektedir.