04 Nisan 2017 09:30

Çanakkale Zaferi Haftası nedeniyle kurulan geleneksel Çanakkale Savaşı Platosu 2017 yılında da tüm hemşehrilerimize Çanakkale ruhunu yaşatacaktır. Çanakkale Savaşı Platosuna tüm hemşehrilerimiz davetlidir. Canlandırılan bölüm ve içeriklerinin platoyu gezmeden önce sizlere fikir verecegini umarız.

SOĞANLIDERE ŞEHİTLİĞİ

Gelibolu yarımadasında bulunan Soğanlı dere şehitliği bu bölümde tasvir edilmektedir. Savaş sırasında babasını ve amcasını aynı yerde şehit veren yaşlı bir ninenin torununu şehitliğe getirmesi canlandırmaya konu edilecektir. Nine torununa savaşta hastane olarak kullanılan bölgeyi anlatır. Soğanlı dere binlerce vatan evladının yattığı toplu bir mezarlıktır. Düşmanın hastane olarak kullanılan bu bölgeyi top ateşine tutmasıyla şehit olan askerlerimiz bu bölgeye defnedilmişlerdir. Tedavi için getirilen Anzaklar da Soğanlıdere’de Mehmetçiklerimizle beraber yatmaktadır. Düşman savaşı kazanmak adına acımadan kendi yaralı askerlerini bile topa tutmuştur. Soğanlı dereyi torununa anlatan yaşlı nine kendi hikayesini de ziyaretçilerle paylaşır. Askere giden babasının annesine, bu bayram döneceğim bekleyin beni diyerek yola çıkışını ama hiçbir zaman geri dönemediğini yaşlı gözlerle torununa anlatır. Annesinin şehidine verdiği söz üzere, yıllarca her bayram evlerinin penceresinde bayramlıklarını giyip Çanakkale ye vatanı için namusu için giden babasını beklemiştir

KÖY YERİ ASKER UĞURLAMA

1.Dünya Savaşı’na Osmanlı İmparatorluğu'nun girmesi ile birlikte seferberlik ilan edilir ve Anadolu köylerinden Osmanlı ordusuna asker toplanmaya başlar. Köyde anaların tüyü bitmemiş kınalı kuzularını askere uğurlamaları hüzünlü bir anlatımla canlandırılmaktadır.

SEYİT ONBAŞI

Gerçeğinin birebir kopyası olarak inşa edilen mecidiye tabyası ve Kahraman Seyit onbaşının hikayesi izleyicilere aktarılacaktır. Canlandırma düşman gemisinden atılan top mermisinin mecidiye bataryasına isabet etmesi ile başlar. Her yer toza toprağa bulanmıştır. Bataryanın diğer topları parçalanmış, şehit olmuş Mehmetçikler batarya etrafına saçılmışlardır. Koca bataryadan sadece birkaç nefer sağ kalmıştır. Bunlardan biri de kahraman Seyit Onbaşıdır. Tek başına da olsa iman gücü ve vatan sevgisiyle yüzlerce kiloluk top mermisini sırtlayarak devasa topa çıkarması ve ateşlemesi canlandırılacaktır. Koca Seyit’in savaşın kaderini tamamen değiştirerek düşman gemisi Ocean’ı tam isabetle vurması coşkun bir anlatımla sahnelenecektir.

ÇIKARTMA HAREKATI

Düşman Çanakkale'yi denizden aşamayacağını büyük kayıplar vererek ve bir çok gemisini Çanakkale'nin derin sularına gömerek anlamıştır. İlk hamlede İstanbul'a deniz yolu ile ulaşamayacağını anlayan itilaf devletleri şimdide Gelibolu yarımadası üzerinden kara harekatıyla Osmanlı'nın kalbini işgal etme planını hayata geçirecektir. Canlandırma düşman birliklerinin çıkarma filikaları ile karaya çıkmaları ile başlayacaktır. Bu bölümde kendilerinden katbekat üstün düşman gücü karşısında bir avuç Mehmetçiğin kahramanca yaptıkları savunma anlatılacaktır. Yahya Çavuş ve komutasındaki Mehmetçikler bir gün boyunca akın, akın filikalarla gelen düşmanı sahile çivileyeceklerdir. Bu sayede gerideki birliklere takviye yapılmış savunma hattı güçlendirilmiştir. Mühimmatı tamamen biten ve neferleri bir bir şehit düşen Yahya Çavuş son bir hamle ile üzerine gelen düşman askerlerine eline geçirdiği bir kürek ile atılır ve o da şehit düşer. Düşman kıyıdaki siperleri ele geçirmiştir.

ANAFARTALAR SAVUNMASI

Savaş iki cephe arasında tüm şiddeti ile devam etmektedir, top sesleri silah seslerine karışmakta, düşman askerleri mevzilerinden çıkarak son darbeyi vurmak üzere Türk mevzilerine atılmaktadır. Mustafa Kemal'in Çanakkale savaşıyla özdeşleşen (ben size hücum etmeyi değil ölmeyi emrediyorum) sözleri kendi ağzından duyulur. Mehmetçik bunun üzerine olanca gücü ile saldırır ve düşmanın ilerlemesi durdurulur.

KAHRAMAN TÜRK ASKERİ

Düşman püskürtülmüş ve Türk askerleri de mevzilerine çekilmişlerdir. Ancak bir düşman subayı iki mevzi’nin ortasında yaralanmış can çekişmektedir. Kendi askerleri vurulmak korkusu ile birkaç adım ilerde yatan komutanlarını alamazlar. Bu sırada bir Türk neferi korkusuzca kendi mevzisinden çıkar ve o askeri sırtlayarak karşı mevziye bırakır. Fakat bu davranışa karşılık onlar kahraman Mehmetçiği sırtından vurarak şehit ederler.

SARGI YERİ

Meydan muharebesinde yaralanan askerler sıhhiye erleri tarafından sedyelerle mevzilerin arasından geçirilerek hızla sıhhiye çadırına taşınırlar. Bu sırada anlatıcı da savaşta yaralanan askerlerimiz ve tedavileri ile ilgili bilgileri izleyicilere anlatmaktadır. Yaralı erler çadırlara getirilir getirilmez durumu öncelik gerektirenler hemen ayrılır ve ameliyata alınırlar. Malzeme azdır, sargı bezleri bile yıkanarak tekrar kullanılmaktadır. Doktor gelen yaralılara bakar ve durumu çok ağır olan bir yaralıyı ayırır hemşireye başında durmasını tembihler. Çünkü yarası çok ağırdır ve kurtarılamayacak durumdadır. Koşuşturma devam ederken hemşirenin sesi duyulur,komutanım yaralı asker şehit oldu. Bunun üzerine doktor şehit askerin eşyalarını ister ve acı içerisinde yere çöker. Ölen kendi öz evladıdır. Anlatıcı doktorundan hemşiresine kadar bu savaşın ne denli kahramanca ve fedakarca yapıldığını anlatan sözlerle bölümü tamamlar.

Az ileride başka bir yaralı çadırının önünde şarapnelle parçalanmış kolu kopmak üzere olan bir asker doktora yaklaşır. kolunun tamamen kesilmesini ister çünkü artık kol onun için işe yaramaz olmuştur. Kolunu vatanı için gözünü kırpmadan feda eder. Kol kesilir, Mehmetçik ölümün kendisi için artık kaçınılmaz bir son olduğu cepheye geri döner. Anlatıcının Çanakkale ruhunun ne demek olduğunu anlatan ve izleyicilere aktaran anlamlı sözleri ile sahne son bulur.

KARAVANA

Platomuzu izleyen misafirlerimize o günü hatırlatan askerlere verilen üzüm hoşafı ve ekmek ikramı.

SERGİ ve MÜZE

Çanakkale Savaşı hakkında genel bir bilgiye sahip olan ziyaretçiler sergi ve müze bölümüne geçecekler. Bu bölüm çift direkli 6 adet sahra çadırı içerisine kurulacaktır. Özel olarak hazırlanan 50 adet büyük boy Çanakkale savaşı resimlerinden oluşan sergi ve savaştan günümüze kalan yüzlerce tarihi kalıntı yüksek camekânlar içerisinde ziyaretçilere sergilenecektir.

Seanslar: 

09:30 - 10:30 1. Seans
11:00 - 12:00 2. Seans
13:30 - 14:30 3. Seans
15:00 - 16:00 4. Seans

Yer: Kartaltepe Kent Ormanı Çanakkale Anıtı. Ovacık

Bilgi İçin: 0312 3591073