02 Nisan 2018 09:30

Çanakkale Zaferi Haftası nedeniyle kurulan geleneksel Çanakkale Savaşı Platosu’nun 2018 yılında da tüm hemşehrilerimize Çanakkale ruhunu yaşatmasını umuyoruz. Çanakkale Savaşı Platosuna tüm hemşehrilerimiz davetlidir. Canlandırılan bölüm ve içeriklerinin platoyu gezmeden önce sizlere fikir vermesini dileriz.

SAVAŞ PLATOSU BÖLÜMLERİ

1-1. BÖLÜM: SERGİ ve MÜZE ÇADIRI

Bu bölüm çift direkli 3 adet sahra çadırı içerisine kurulacaktır. Özel olarak hazırlanan 20 adet büyük boy Çanakkale Savaşı resiminden oluşan sergi ziyaretçilere açık olacaktır.

1-2. BÖLÜM: KARAVANA ALANI:

Platomuzu izleyen misafirlerimize o günü hatırlatan askerlere verilen üzüm hoşafı ve ekmek ikramı.

1-3. BÖLÜM: SOĞANLI DERE ŞEHİTLİĞİ:

Gelibolu yarımadasında bulunan Soğanlıdere şehitliği bu bölümde tasvir edilecektir. Savaş sırasında babasını ve amcasını aynı yerde şehit veren yaşlı bir ninenin torununu şehitliğe getirmesi canlandırmaya konu edilecektir. Nine torununa savaşta hastane olarak kullanılan bölgeyi anlatır. Soğanlıdere binlerce vatan evladının yattığı toplu bir mezarlıktır. Düşmanın hastane olarak kullanılan bu bölgeyi top ateşine tutmasıyla şehit olan askerlerimiz bu bölgeye defnedilmişlerdir. Tedavi için getirilen Anzaklar da Soğanlıdere’de Mehmetçiklerimizle beraber yatmaktadır. Düşman savaşı kazanmak adına acımadan kendi yaralı askerlerini bile topa tutmuştur. Soğanlıdere’yi torununa anlatan yaşlı nine kendi hikayesini de ziyaretçilerle paylaşır. Askere giden babasının annesine, bu bayram döneceğim bekleyin beni diyerek yola çıkışını ama hiçbir zaman geri dönemediğini yaşlı gözlerle torununa anlatır. Annesinin şehidine verdiği söz üzere, yıllarca her bayram evlerinin penceresinde bayramlıklarını giyip Çanakkale’ye vatanı için namusu için giden babasını beklemiştir.

1-4. BÖLÜM: ÇARPIŞAN MERMİLER:

Çanakkale Savaşı’nın şiddetini ve yoğunluğunu anlatan en somut örnek havada çarpışan mermilerdir. İki merminin havada çarpışma ihtimalinin 160 milyonda bir olduğu düşünülmektedir. Ayrıca savaşta metrekareye ortalama 6 bin adet mermi düşmüştür. Bu durumu tasvir etmek amacıyla bir metrekarelik alana yaklaşık 6 bin adet mermi kovanı koyulacaktır. Havada çarpışan mermileri tasvir etmek amacıyla da yaklaşık 60 cm büyüklüğünde ahşap ve metalden mamul birbirine geçmiş mermi maketi de ziyaretçilere sunulacaktır.

1-5. BÖLÜM: ZEHİRLİ ÜÇGENLER:

İngiliz ve Fransızların, Türk askerinin üzerine attıkları bu zehirli çiviler, her ne şekilde atılırsa atılsın, bir kenarı mutlaka ayağa saplanacak şekilde durmaktaydı. Tarihin en korkunç ve kanlı yöntemlerinden biri olan zehirli çivi bombaları, uçaklar vasıtasıyla cephelerimize atılmıştır. Ayağında doğru dürüst çarık dahi olmayan binlerce Mehmetçiğin bacağı, bu zehirli çivilere basması sonucu kangren olmuştur. Kangren olan 12 bin askerin bacağı testereyle kesilmiş ve ateşle dağlanmıştır. 12 bin askerimiz tek bacaklı olmasına rağmen yine de savaşmaya devam etmiştir. Bahse konu zehirli çivilerin örnekleri sergi alanında ziyaretçilere sunulacaktır.

1-6. BÖLÜM: HARİTA ÜZERİNDE ÇANAKKALE SAVAŞI:

Ziyaretçilere Çanakkale Savaşı’nda gerçekleşen çıkartmalar,  çatışmalar ve kahramanlıkların nerede yaşandığını gösterebilme amacıyla Gelibolu Yarımadası ve Çanakkale Boğazı kum çuvalları kullanılarak çizilecektir. Burada önemli olayların yaşandığı mekanlar ayaklı dövizler ile işaretlenecektir. Anlatıcı bu olayları yaşandıkları yerlere dikkate çekerek ziyaretçilere aktaracaktır.

1-7. BÖLÜM: SEYİT ONBAŞI

Gerçeğinin birebir kopyası olarak inşa edilen Mecidiye Tabyası bu bölümde kurgulanacaktır. Kahraman Seyit Onbaşı’nın hikayesi izleyicilere aktarılacaktır. Canlandırma düşman gemisinden atılan top mermisinin Mecidiye Bataryası’na isabet etmesi ile başlar. Her yer toza toprağa bulanmıştır. Bataryanın diğer topları parçalanmış,  şehit olmuş Mehmetçikler batarya etrafına saçılmışlardır. Koca bataryadan sadece birkaç nefer sağ kalmıştır. Bunlardan biride kahraman Seyit Onbaşı’dır. Tek başına da olsa iman gücü ve vatan sevgisiyle yüzlerce kiloluk top mermisini sırtlayarak devasa topa çıkarması ve ateşlemesi canlandırılacaktır. Koca Seyit’in savaşın kaderini tamamen değiştirerek düşman gemisi Ocean’ı tam isabetle vurması coşkun bir anlatımla sahnelenecektir.

2-8. BÖLÜM: ÇIKARMA HAREKATI, ANAFARTALAR SAVUNMASI, KAHRAMAN   

                           TÜRK ASKERİ,  CENAZE NAMAZI VE SÜNGÜ SAVAŞI

2-9.1. BÖLÜM: ÇIKARMA HAREKATI ETKİNLİĞİ

Düşman Çanakkale'yi denizden aşamayacağını büyük kayıplar vererek ve birçok gemisini Çanakkale'nin derin sularına gömerek anlamıştır. İlk hamlede İstanbul'a deniz yolu ile ulaşamayacağını anlayan itilaf devletleri şimdide Gelibolu Yarımadası üzerinden kara harekatıyla Osmanlı'nın kalbini işgal etme planını hayata geçirecektir. Canlandırma düşman birliklerinin çıkarma filikaları ile karaya çıkmaları ile başlayacaktır. Bu bölümde kendilerinden üstün düşman gücü karşısında bir avuç Mehmetçiğin kahramanca yaptıkları savunma anlatılacaktır. Yahya Çavuş ve komutasındaki Mehmetçikler bir gün boyunca akın akın filikalarla gelen  düşmanı sahile çivileyeceklerdir. Bu sayede gerideki birliklere takviye yapılmış savunma hattı güçlendirilmiştir. Mühimmatı tamamen biten ve neferleri bir bir şehit düşen Yahya Çavuş son bir hamle ile üzerine gelen düşmen askerlerine eline geçirdiği bir kürek ile atılır ve o da şehit düşer. Düşman kıyıdaki siperleri ele geçirmiştir.

2-9.2. BÖLÜM: CONK BAYIRI SAVUNMASI ETKİNLİĞİ:

Savaş tüm şiddeti ile devam etmektedir. Düşman mevzilerinden çıkarak son darbeyi vurmak üzere Türk mevzilerine atılmaktadır. Cephanesi tükenen komutanlarını bile şehit veren birlikler geri çekilmeye başlar. Durumu fark eden ve emrindeki birliklerini de savaş alanına süren Mustafa Kemal Çanakkale Savaşı’yla özdeşlesen sözleri ile geri çekilmeyi durdurur. (Ben size hücum etmeyi değil ölmeyi emrediyorum!) Mehmetçik bunun üzerine olanca gücü ile taarruza kalkar ve düşmanın ilerlemesini durdurur.

2-9.3. BÖLÜM: KAHRAMAN TÜRK ASKERİ ETKİNLİĞİ:

Düşman püskürtülmüş ve Türk askerleri de mevzilerine çekilmişlerdir. Ancak bir düşman subayı iki mevzinin ortasında yaralanmış can çekişmektedir. Kendi askerleri vurulmak korkusu ile birkaç adım ilerde yatan komutanlarını alamazlar. Bu sırada bir Türk neferi korkusuzca kendi mevziinden çıkar ve o askeri sırtlayarak karşı mevziye bırakır. Fakat bu davranışa karşılık onlar kahraman Mehmetçiği sırtından vurarak şehit ederler.

2.10. BÖLÜM: SIHHİYE ÇADIRI

Meydan muharebesinde yaralanan askerler sıhhiye erleri tarafından sedyelerle mevzilerin arasından geçirilerek hızla sıhhiye çadırına taşınırlar.  Yaralı erler çadıra getirilir getirilmez durumu öncelik gerektirenler hemen ayrılır ve ameliyata alınırlar. Malzeme azdır, sargı bezleri bile yıkanarak tekrar kullanılmaktadır. Doktor gelen yaralılara bakar ve durumu çok ağır olan bir yaralıyı ayırır hemşireye başında durmasını tembihler. Çünkü yarası çok ağırdır ve kurtarılamayacak durumdadır.

Bu sırada bir İngiliz askeride yaralı olarak sargı yerine getirilir yarası ağır değildir ama hemen doktor onunla ilgilenir. Doktordan korkan asker kaçmak ister fakat yaraları zorla da olsa sarılır. Bunun üzerine rahatlayan asker sizlerin yamyam olduğunuzu anlatmışlardı ancak kendi askerlerinizden çok benimle ilgilendiniz der.

Koşuşturma devam ederken hemşirenin sesi duyulur, komutanım yaralı asker şehit oldu. Bunun üzerine doktor şehit askerin eşyalarını ister ve acı içerisinde yere çöker. Şehit olan kendi öz evladıdır. 

Yarası ağır olan bir Mehmetçik kalkıp savaş alanına dönmek ister ama yaraları buna müsaade etmez. Anasına verdiği sözünü tutamadığını düşünmektedir. Savaş alanında şehit olamamıştır ancak sedyede şehadet getirerek Allah’ın rahmetine kavuşur. Anlatıcı, doktorundan hemşiresine kadar bu savaşın ne denli kahramanca ve fedakarca yapıldığını anlatan sözlerle bölümü tamamlar.

Seanslar: 02/04/2018 –  08/04/2018

  • 09:30 - 10:30 1. Seans
  • 11:00 - 12:00 2. Seans
  • 13:30 - 14:30 3. Seans
  • 15:00 - 16:00 4. Seans