23 Ekim 2023

Mili Mücadele döneminde Yazar Halide Edip Adıvar’ı misafir eden tarihi Çoban Mektebi binası (bugünkü Atatürk Ankara Milli Mücadele Müzesi), Adıvar’ın torunu Ömer Sayar ve eşi Nikâh Sayar tarafından ziyaret edildi.

Sayar, Babaannesi Halide Edip Adıvar’ın kaldığı binanın tarihi dokusuna uygun olarak restore edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, çalışmalarından dolayı Belediye Başkanı Turgut Altınok’a ve Keçiören Belediyesine teşekkür etti.

Osmanlı Devleti`nin son döneminde yenilikçi tarım yöntemlerini çiftçilere anlatmak için Keçiören’de kurulan "Ankara Numune Tarlası ve Çoban Mektebi" Milli Mücadele döneminde kullanımmış, birçok önemli isme de ev sahipliği yapmıştı. O isimlerden biri olan Halide Edip Adıvar, “Türk’ün Ateşle İmtihanı” isimli eserinde, eşi Adnan Adıvar ile birlikte Çoban Mektebi’ne getirildiğini belirterek tarihi binayı şu sözlerle tasvir ediyor:

“Ankara’ya geldiğimizin üçüncü akşamı Numune Çiftliğinde bize ayrılan bir odayı işgal ettik. Burası merkez binanın ikinci katında vaktiyle talebeye yatakhane vazifesi görmüştü. Adnan ile işgal ettiğimiz odanın Ankara’ya bakan güzel bir balkonu vardı. Bina akasya ağaçlarının ortasındaydı. Önünden çiftlik arazisini sulayan Çubuk Çayı geçerdi. Çayın öbür tarafında iki büyük tepe vardı. Binanın alt katında çiftlik hocası otururdu. Etrafında da ahırlar vardı.”

Bu arada Çoban Mektebi’nin karşısında bulunan Ziraat Mektebi binası (bugünkü Meteoroloji Genel Müdürlüğü) ise 27 Aralık 1919’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelmesiyle birlikte karargâh olarak kullanılan önemli bir yapıdır.