15 Aralık 2023

Keçiören Belediyesi ve Pakistan Ankara Büyükelçiliği iş birliğinde “Pakistan Peşaver Şehitlerini Anma Programı” düzenlendi.

16 Aralık 2014`te Pakistan’ın Peşaver kentinde Taliban tarafından düzenlenen terör saldırısında yaşamını yitiren çoğu askeri öğrenci 144 Pakistan vatandaşı için düzenlenen anma programı Keçiören’deki AK Parti 10. Yıl Hatıra Ormanı içinde bulunan Peşaver Şehitlik Anıtı’nda gerçekleştirildi.

Anma programına Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, Pakistan İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yousaf Junaid, AK Parti Ankara İl Başkan Yardımcısı Cemal Güngör, ABB Meclis Başkanvekili Fatih Ünal, Milliyetçi Hareket Partisi Keçiören İlçe Başkanı Metin Bayrakçı, AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Saliha Küçüker, Pakistan Ankara Büyükelçiliği çalışanları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Pakistan Milli Marşı ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam eden programda katılımcılara hitaben konuşan Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, “Pakistan ve Türkiye dost ve kardeş iki ülke. Pakistan Cumhuriyetimizle asırlardır kardeşliğimiz var. Pakistan’ın acısı acımız, sevinci sevincimizdir. Bazen ‘coğrafya kaderdir’ denir ya hani. Kaderin getirdikleri ve kaderin yaşattıkları var. Özellikle Afganistan ve Pakistan’a baktığımız zaman 1974’lerden itibaren burada dünyanın eli var. Bunun da bölgeye bir bedeli var. Zaman zaman Türkiye`de de aynı kaderi yaşıyor ve paylaşıyoruz. 2014 yılında Pakistan Taliban’ının saldırısında 134’ü askeri öğrenci olmak üzere toplam 144 kişi şehit olmuştur. Bizim bayrak şairimiz diyor ki, ‘Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır; toprak, eğer ruhunda ölen varsa vatandır.’ Dolayısıyla vatanı vatan yapan kahramanlarımızı, şehitlerimizi, yiğitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Şehitlerimizin ailesine sabırlar diliyorum. Pakistan Devletimize, Pakistan Silahlı Kuvvetlerimize baş sağlığı diliyorum. Biliniz ki acınız, acımızdır. Mekânları cennet olsun. Pakistan Cumhuriyetimiz ve Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz kıyamete kadar payidar olsun.” dedi.

Türkiye ve Pakistan arasındaki iş birliği ve dayanışmanın son yıllarda daha da arttığına vurgu yapan Altınok, “Türk Silahlı Kuvvetleri ve Pakistan Silahlı Kuvvetleri iş birliği devam ediyor. Şimdi savunma sanayiinde de Pakistan ile Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin birçok iş birliği var. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Keşmir konusunda, buna Birleşik Milletler dâhil olmak üzere her platformda Pakistan devletimizin ve Pakistanlı kardeşlerimizin yanında olmuştur. Yani biz şöyle hissediyoruz: ‘Bir millet iki devlet.’ Keçiören’de, Ankara`mızda, Türkiye`mizde aynı acıyı yaşadığımız ve paylaştığımız için buradaki şehitler anıtımızda her sene bu töreni yapıyoruz. Orası da vatan, burası da vatan. Pakistan Cumhuriyeti Devletimizle ilgili bir program yaptığımızda gönülden ve yürekten yapıyoruz.”ifadelerini kullandı.

Pakistan İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yousaf Junaid, törenin düzenlenmesine katkı sunan Başkan Altınok’a ve Keçiören Belediyesine teşekkür etti.

Protokol konuşmalarının ardından Peşaver Şehitlik Anıtı’na çelenk ve karanfil bırakılarak dualar edildi.