1963 yılında Çorum’da doğan Nihat Yıldız İlkokulu Çorumda tamamlamış, Ortaokulu dışarıdan bitirmiş, Ankara Esenevler lisesini müteakiben 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olmuştur. 1998 yılında da Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) Kamu Yönetimi Yüksek Lisans programından mezun olarak “Türkiye’de Belediyelerin Dış Yönetsel Denetimi” konulu Yüksek Lisans Tezi ile Master diploması ve Kamu Yönetimi Uzmanı unvanı almıştır. Ayrıca Orta Doğu Teknik Üniversitesinde 1 yıl İngilizce Hazırlık sınıfına devam ederek yeterlik belgesi almıştır.

Kamu görevine 1988 yılında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nde başlayan Nihat Yıldız, 1990 yılında İçişleri Bakanlığı’nda “Mahalli İdareler Kontrolörü” olarak göreve başlamış, 1990-2002 tarihlerinde bu görevi ifa etmiş, Haziran 2002 – Ekim 2004 tarihleri arasında İçişleri Bakanlığı Kontrolörler Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapmıştır. 2004 - 2008 Yılları arasında Ankara Mamak Belediyesi'nde Başkan Yardımcısı olarak çalışmış, 2009 Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde Ankara Etimesgut AK PARTİ belediye başkan aday adayı olmuş, 2009 Nisan ayında Keçiören Belediyesinde başkan yardımcılığı görevine başlamıştır.

Belediyelerin bütçe ve muhasebe sistemleri, Devlet İhale ve Kamu İhale Mevzuatı, Personel Mevzuatı, Kamu Mali Yönetim Sistemi ve Kamuda Denetim konularında İçişleri Bakanlığı’nca oluşturulan çeşitli komisyonlarda ve TBMM KİT komisyonunda geçici sürelerle Raportör olarak da görev alan Nihat Yıldız’ın “Türkiye’de Belediyelerin Dış Yönetsel Denetimi”, “Kent içi ulaşım ve Trafik Hizmetlerinin Belediyelere Devri” ve “Belediye Başkanı ve Belediye Meclis üyelerine Temel Bilgiler” isimli yayımlanmış kitapları ile, bir kısmı hakemli dergilerde olmak üzere belediyelerle ilgili çok sayıda inceleme araştırma ve makaleleri bulunmaktadır.

İçişleri Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği, Konya Belediyeler Birliği, Ege Belediyeler Birliği, Marmara ve Boğazlar Belediyeler Birliği, Karadeniz ve Akdeniz Belediyeler Birlikleri, TODAİE, Valilikler, belediyeler, dernekler vakıflar ve üniversitelerce düzenlenen seminer ve eğitim programlarında konferanslar vermiştir.

Mahalli idarelerle ilgili olarak yurt içindeki çalışmalarının yanı sıra ABD, Rusya, İngiltere, Almanya, İtalya, Avusturya, Bulgaristan, Finlandiya, İsveç, Norveç, Macaristan, Polonya ve Romanya gibi ülkelerde Kamu Yönetimi, Yerel Yönetimler ve Kamu Denetimi konularında incelemelerde bulunmuştur.

Vakıflar, dernekler, mesleki kuruluşlar gibi değişik sivil toplum kuruluşlarında üye, kurucu ya da yönetici olarak aktif roller almıştır. Halen Keçiören Belediye Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Nihat Yıldız evli ve iki çocuk babası olup iyi derecede İngilizce bilmektedir.