10 Tem 2024

Keçiören Belediyesi, Başkent Üniversitesi ve Çalıkuşları Derneği iş birliğinde, alanında uzman akademisyenlerin desteğiyle “Güçlü Birey Güçlü Toplum, Bağımlılıkla Mücadelede Birlikte” konulu panel düzenlendi. Bağımlılık sorununa yönelik farkındalık oluşturmayı, topyekûn mücadele etmeyi ve bağımlılık öncesi etkin müdahale yöntemlerini öğretmeyi konu alan panelde konuşan Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan, “Keçiören madde kullanımı konusunda maalesef Ankara’da ilk sıralarda yer alıyor. Bu konu hakkında ne yapılması gerekiyorsa belediye olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız. Hiçbir tehdit hiçbir söz bizi yıldıramaz” dedi.

Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan’ın ev sahipliğinde Keçiören Belediyesi meclis salonunda düzenlenen toplantıya Başkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Füsun Eyidoğan, Çalıkuşları Derneği Başkanı Av. Tülay Bekar, akademisyenler, bürokratlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve muhtarlar katıldı. Panelde, uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele başta olmak üzere bağımlılığın birçok türüyle mücadele konusunda önümüzdeki günlerde düzenlenecek çalıştay için yol haritası belirlendi.

Gerekirse bütçe oluştururuz

Uyuşturucuyla mücadele için ellerini taşın altına koyacaklarını ve Keçiören’de uyuşturucu kullanımına izin vermeyeceklerini belirterek kararlılık mesajı veren Başkan Özarslan, “Tüm insanlığa hizmet eden bir toplum düşünün ve o toplumun evlatları bugün mücadelesini verdiğimiz uyuşturucu illetinin içerisinde çırpınmaktadır. Hele bizim Keçiörenimiz maalesef bu noktada Ankara’da ilk sıralarda yer almaktadır. Bu bizi çok derinden üzmektedir. Bu noktada genç evlatlarımızın aile feryatlarını gidermek adına ne yapılması gerekiyorsa, biz Keçiören Belediyesi olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız. Ve bununla ilgili ne bir tehdit ne bir kötü söz bizi yıldıramaz. Muhtarlarımızdan, kanaat önderlerimizden, duyarlı vatandaşlarımızdan tutun da eğitimcilerimizi, sağlık çalışanlarımızı, bu işe duyarlı bütün vatandaşlarımızı göreve çağırıyoruz. Bunun için bütçe oluşturulması gerekiyorsa bütçe oluşturacağız. Ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Ama en önemlisi kararlı olmaktır. Belediye başkanı olarak başta ben ve yöneticilerim kararlı olduğumuzu burada tüm kamuoyuna ve sizlere beyan ediyorum. Ve en önemlisi, yapacağımız bu çalışmalar sonucunda, altını çizerek söylüyorum, Yüce Türk Milleti’nin damarlarında akan asil kana uyuşturucu illetinin karıştırılmasına asla izin vermeyelim” dedi.

Bir annenin feryadı

16 yıldır uyuşturucu bağımlısı olan oğlunun tedavisi için mücadele ettiğini belirten bir anne de panelde söz alarak kürsüye çıktı. 16 yıllık zorlu süreci anlatırken gözyaşlarına boğulan Anne, “16 seneden beri çabalıyoruz. Evi köyü terk ettim, ama çare bulamadım. Şimdi de gidip alıp geliyor ve evde içiyor yanımızda, mecburum. Bulup buluşturup o parayı veriyorum. Ben yardım istiyorum. Ben sizlerden yardım bekliyorum çocuğum için” diye konuştu.

Bağımlılık başlamadan önce müdahale edilmeli

Başkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Füsun Eyidoğan, “Bağımlılık dediğimizde aslında üniversiteler önemli rol sahibidir. Baktığımızda bağımlılıkla ilgili birçok alanda mücadele ediliyor ama yetmiyor. Yapılan araştırmalar özellikle ergenlerin ve gençlerin dolayısıyla çocukların daha başlamadan önce korunması gerektiğini söylüyor. Başladıktan sonraki mücadele ile başlamadan önceki mücadelenin sağladığı verim farklı. Ne kadar erken müdahale edersek topluma o kadar fayda sağlamış oluyoruz” dedi.

Uyuşturucu beka sorunudur

Çalıkuşları Derneği Başkanı Av. Tülay Bekar, “Bağımlılıkla mücadelede, başkanımız bu sorunları kökünden çözeceğim dedi. Gerçekten çok duygulandım. Bağımlılıkla, sanat, spor ve diğer aktiviteleri yaygınlaştırarak mücadele etmek gerekiyor. Bizler mücadelemizde birer kişiyi kurtardık. Sizler de bir kişiyi kurtarabilirsiniz. Başkanımız o görevi sizlere veriyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası tam da bununla ilgili. Eğitim bu konuda önemli. Ama bağımlı olmadan önce farkındalık oluşturmak lazım. Tüm kesimlerin bu konunun ne kadar acil olduğunu ve Türkiye’nin beka sorunu olduğunu bilmelidir” dedi.

Katılımcılar bilgilendirildi

Geniş katılımla düzenlenen panelde, bağımlılıkla mücadeleye yönelik düzenlenecek çalıştayda ele alınacak sorunların tespiti ve çözümüne yönelik ana hatlar oluşturuldu. Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Tuğba Uyar Suiçmez ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Beyza Yılmaz bağımlılığın ne olduğunu, nedenlerini ve sonuçlarını ortaya koyan bilgilendirme sunumu yaptı. Başkent Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Müdürü Dr. Fatma Özsert ve Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Emine Arzu Oral ise bağımlılığın önlenmesi ve müdahale süreçlerinde neler yapılması gerektiğini anlattı. Av. Arslan Temel bağımlılığı ceza hukuku açısından, TED Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şebnem Akipek Öcal da medeni hukuk açısından değerlendirdi. Panelin sonunda gerçekleştirilen soru cevap kısmında ise merak edilen konular aydınlatılırken, katılımcılara katılım belgesi verildi.