17 Mart 2023

Keçiören Belediyesi, ilçedeki Yükseltepe Mahallesi’ne Kahramanmaraş depreminde yaşamını kaybeden vatandaşların anısına hatıra ormanı kurdu. Bu kapsamda Keçiören’deki okulların katılımıyla gerçekleştirilen ‘6 Şubat 2023 Deprem Şehitleri Hatıra Ormanı Fidan Dikme Töreni’ ile fidanlar toprakla buluşturuldu.

Fidan dikme törenine Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, AK Parti Ankara Milletvekili Arife Polat Düzgün, AK Parti Keçiören İlçe Başkanı Zafer Çoktan, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Başkan Altınok törende yaptığı konuşmada, “Deprem şehitlerimiz anısına gerçekleştirdiğimiz ağaç dikme törenimizde bir araya geldik. Asırların felaketini yaşadık. 50 bine yakın vatandaşımız rahmeti rahmana kavuştu. Mekânları cennet olsun. Yaralılarımıza acil şifalar, afiyetler niyaz ediyorum. Türkiye`nin yüreği yandı, hala da yanıyor. Acıyı yüreğimizde derin bir şekilde hissettik. Kaybettiğimiz canlarımızın hatırasını bu ormanımızda yaşatacağız.” dedi.

ÖRNEK DAYANIŞMA

Depremle birlikte Türk milletinin gösterdiği dayanışmaya da değinen Altınok, “Necip Türk milletinden Allah razı olsun. Özellikle de gençlerimizden. 10 adet yardım toplama merkezi oluşturduk. Bir de baktık ki gönüllü gençlerimiz buralarda çalışıyorlar. Üniversite öğrencilerimiz, lise öğrencilerimiz ve öğrenci olmayan gençlerimiz bu yaraların sarılmasında gönüllü mücadele verdiler, vermeye devam ediyorlar. Merkezlerimizde gençlerimiz ve personelimiz yardımları tasnif ettiler. Tüm deprem bölgemize imkânlarımız ölçüsünde desteklerimizi gönderdik. Ekiplerimiz orada çalışmaya devam ediyor. Bir taraftan da buraya gelen depremzede kardeşlerimiz var. Misafirin ötesinde ev sahibi onlar. Kardeşliğin, insanlığın başladığı bir zamandayız. Kalbini, yüreğini, evini açan herkesten Allah razı olsun.” diye konuştu.

“CUMHURBAŞKANIMIZ İŞİ BİLİYOR”

Deprem bölgelerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde şehirlerin ruhuna uygun olarak yeniden inşa edileceğine yürekten inandığını söyleyen Altınok şunları dile getirdi:

“Sayın Cumhurbaşkanımız işi biliyor. Şu an deprem bölgesindeki TOKİ konutlarında yıkılan bina yok. Önce depremlerde kamu binaları yıkılırdı. Ama şimdi çok şükür asrın depreminde kamu binalarında, özellikle yeni yapılan binalarda yıkılan yok. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız işi biliyor, TOKİ Başkanımız işi biliyor. Yeni binalar yapılacak, şehirler daha güzel inşa edilecek. Ama giden kardeşlerimizi bir daha getiremeyeceğiz. Onların anısını bu hatıra ormanında yaşatacağız. ‘Kaderin üstünde bir kader var’ diyoruz. Ecel geldiği zaman bir saniye ötelenmez bir saniye geri çekilmez. Ancak tedbirlerimizi alacağız. Tedbir bizden takdir Allah`tan.”

“PLANLARIMIZI YENİDEN GÖNDERECEĞİZ VE SONUCU GÖRECEĞİZ”

Keçiören Belediyesi tarafından hazırlanan kentsel dönüşüm planının Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından engellendiğini de hatırlayan Altınok, “Biz Keçiören`de göreve gelir gelmez bir yıl içinde şehrimizin yüzde 80`i için kentsel planlama yaptık. Bir kalemde Türkiye`nin metrekare olarak en fazla kentsel dönüşüm planlamasını yaptık. Ama Büyükşehir Belediye Başkanı bunu veto etti. ABB meclisinde çoğunluğumuz olduğundan bunu geçirdik. Daha sonra bunu dava açtıracağım dedi ve durdurdu. Belediye başkanları şehrin gününü değil geleceğini planlar. Kentsel planlamamız iptal dava ile iptal edildiğinde de söyledik. Kocaeli depremi yaşandı ve yapı denetim müessesesi çıktı. Bunlardan alacağımız dersler var. Kahramanmaraş depreminde yıkılan binaların yüzde 95`i deprem yönetmeliğinden önce yapılan binalar. Çevre Şehircilik Bakanlığımızın açıkladığı resmi rakam bu. Belki Kocaeli depreminden sonra yapı denetim sistemi çıkmasaydı daha fazla vatandaşlarımız canını kaybedecekti. Şehir Plancıları Odasına, Mimarlar Odasına ve yargıya sesleniyorum! Türkiye Cumhuriyeti devletimiz, Anayasamız herkesin can ve mal güvenliğini teminat altına almıştır. Bu anayasal bir görevdir. Biz bir kamu kurumu olarak bu yönde planlamalar yaptık iptal edildi. İnşallah bu planlarımızı yeniden göndereceğiz ve sonucu göreceğiz.” ifadelerini kullandı.