12 Tem 2024

11 Temmuz 1995’te Bosna Hersek’in Srebrenitsa kentinde soykırıma uğrayan 8 bin 372 şehit, katliamın 29. yıl dönümünde Keçiören Belediyesi tarafından düzenlenen törenle anıldı. Aliya İzzetbegoviç Parkı’ndaki Srebrenitsa Şehitlik Anıtı’nda gerçekleştirilen anma törenine Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan, Bosna Hersek Büyükelçilik Başkatibi Riad Habul, Balkan Vakfı Başkan Yardımcısı Cüneyt Volkan Kurtuldu, öğretim görevlileri, bürokratlar, belediye meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu, Bosna Hersek Milli Marşı ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, soykırımda yaşamını yitiren vatandaşlar anıldı. 29 yıl önce tüm dünyanın gözü önünde yaşanan Srebrenitsa soykırımının unutulmaması gerektiğini kaydeden Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan, “Bir daha böylesi acıların yaşanmaması için kararlılığımızı göstermek zorundayız” dedi.

Bosna’nın acısı acımız, sevinci sevincimizdir

Srebrenitsa’da yaşanan bu acının sadece Boşnak vatandaşların değil, başta İslam âlemi olmak üzere tüm insanlığın yüreğinde derin yaralar açtığını dile getiren Başkan Özarslan, “Bugün burada, Srebrenitsa’da acımasızca katledilen şehitlerimizi anarken, onların hatıralarını yaşatmak ve bir daha böylesi acıların yaşanmaması için kararlılığımızı göstermek için bir arada bulunmaktayız. Biz, yüce Türk Milletinin evlatları olarak Mete Han’dan Sultan Alparslan’a, Fatih Sultan Mehmet’ten Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e kadar devlet büyüklerimizi ve atalarımızı örnek alıp, onların sözlerini rehber edindiğimiz gibi Aliya İzzetbegoviç’i de cesareti ve bilge kişiliğiyle örnek aldık. Kaybettiğimiz Boşnak kardeşlerimizi unutmadık, unutturmayacağız’’ dedi. Bosna’nın acısı acımız, sevinci sevincimizdir diyerek sözlerine devam eden Özarslan, Srebrenitsa şehitleri ve tüm şehitler için dua okudu.

En büyük yetimlik devletsiz ve bayraksız kalmaktır

Törende Srebrenitsa Soykırımı’ndan sağ kurtulan savaş mağduru İsmail Hodziç’in anlattığı acı hatıralar herkesi duygulandırdı. Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan’a, soykırımı unutturmamak adına yapmış oldukları çalışmalardan dolayı teşekkürlerini dile getirerek sözlerine başlayan Hodziç, Sırbistan’daki esir kampında yaşadığı zorlu günleri anlattı.“11 Temmuz 1995, hepimiz için hayatın durduğu tarihtir. Dünyadaki bütün anneler çocuklarını kucaklamayı, onların eğitimlerini hayal ederken Srebrenitsalı annelerin tek isteği vardı, o da katliamda yaşamını yitiren çocuklarının tek bir kemik parçasını bulabilmekti. 1995 yılında esir düştüğümde yanımda annem ve babam vardı. En büyük yetimlik annesiz babasız kalmak değil, en büyük yetimlik devletsiz ve bayraksız kalmaktır’’ dedi. Konuşmaların ardından duaların edildiği anma töreninde Srebrenitsa Şehitlik Anıtı’na çelenk ve karanfil bırakıldı.

Film gösterimi yapıldı

Anma törenini takiben Necip Fazıl Kısakürek Tiyatro Salonu’nda Srebrenitsa Soykırımı’nı konu alan “Nereye Gidiyorsun, Aida?’’ adlı film gösterimi ile izleyiciler yaşanan acıyı yüreklerinde yeniden hissetti.