10 Ekim 2026

Keçiören Belediyesi, Türk dünyasının farklı coğrafyalarından sinemacıları, yönetmenleri, yapımcıları ve kültür insanlarını Ankara’da buluşturan 11. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Gala ve Ödül Töreni’ne ev sahipliği yaptı.Festivalde, özel ödüller ve jüri özel ödülleriyle birlikte toplam 21 ödül sahiplerini buldu. 

Keçiören Belediyesi ev sahipliğinde Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu (TDGF) öncülüğünde düzenlenen 11. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Gala ve Ödül Töreni, Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Programa; Keçiören Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Aygün, Kırgızistan Büyükelçiliği Ateşesi Ulan Maksatov, TÜRKSOYTemsilcisi Doç. Dr. Abdullah Kutalmış Yalçın, AK Parti Kırıkkale İl Başkanı Ergin Pehlivanlı, Sinema Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Nihat Değirmenci, Keçiören Kent Konseyi Başkanı Tekin Ekici, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Başkanı ve Festival Düzenleme Kurulu Başkanı Menderes Demir, siyasi parti ve STK temsilcileri ile birçok isim katıldı.

Gazi ve şehitler anısına gerçekleştirilen saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program Azeri müzik topluluğunun dinletisiyle açılışını yaptı. Program kapsamında, festivalin geçmişten günümüze gelişimini anlatan video gösterimi yapıldı. Ardından etkinlik filmi ve Türk Dünyası Belgesel Film Festivali tanıtım filmleri izleyicilerle buluştu. 

“Keçiören’imiz kültürle, sanatla, bilimle anılacak”

Keçiören Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Aygün ortak tarih, ortak ruh ve kardeşlik vurgusu yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “11. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Gala ve Ödül Töreni’nde sizlerle bir arada olmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyorum. Bu akşam burada; Bakü’den Bişkek’e, Semerkant’tan Ankara’ya uzanan büyük Türk dünyasının aynı gönül ikliminde buluşmasına şahitlik ediyoruz. Dillerimizin şivesi, bayraklarımızın rengi farklı olabilir; ama yüreğimiz bir, kanımız bir, tarihimiz ve istikbalimiz birdir. Türk dünyası sınırlarla tarif edilebilecek bir coğrafya değildir. Türk dünyası; ortak bir tarih, ortak bir hafıza, ortak bir dil ve ortak bir medeniyet ülküsüdür. Atalarımız destanlarını, türkülerini, örf ve adetlerini bize nasıl armağan ettiyse; bizler de bu mirası gelecek nesillere aktarmakla yükümlüyüz. Bugün bu görevi yerine getirmek için elimizde daha güçlü imkânlar var. İşte belgeseller tam da bu yüzden kıymetlidir. Belgeseller yalnızca bir görüntüyü kaydetmez; bir milletin hafızasını kaydeder. Bugün burada ortaya konan her eser, aslında Türk dünyasının ortak hafızasına bırakılmış birer emanettir. Gaspıralı İsmail Bey`in söylediği o büyük sözü bugün bir kez daha hatırlamak istiyorum. ‘Dilde birlik, fikirde birlik, işte birlik.’ İşte bu festival, o birliğin sinema perdesindeki karşılığıdır. Keçiören’imiz artık bugün olduğu gibi kültürle anılacak, sanatla anılacak, bilimle anılacak. Bugün olduğu gibi, filmleri, belgeselleri, sanatı konuşacağız. Tarihimizden aldığımız kutlu emaneti, aydınlık gençlerimizle yarınlara taşıyacağız. Ödüle layık görülen sinemacılarımızı yürekten kutluyor, festivale eserleriyle katkı sunan tüm sanatçılarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Türk dünyasının birliği daim, kardeşliğimiz ebedî olsun. Ne mutlu Türk’üm diyene.”

“Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz”

Türk Dünyası’nın çok geniş bir coğrafyada, köklü bir kültüre sahip olduğunun altını çizen Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir ise yapmış olduğu konuşmada şu mesajları paylaştı: “Bugün Türk Dünyası Belgesel Film Festivali`nin 11.sini yapıyoruz. Festivalimize Doğu Türkistan`dan Avrupa içlerine kadar dünyanın tüm bölgesinde yaşayan insanlarımız geldiler. Bizim bu festivali yapmaktaki amacımız şu; bu milletin öz ve kök değerlerini belgesel marifetiyle, film marifetiyle ortaya çıkarmak, bu çıkan değerleri öncelikle kendi akrabalarımızla paylaşmak, akabinde dünyaya sunmak. Keçiören Belediyesi`nin hizmetlerini, Türk dünyasına olan yakınlığınıbiliyorduk, takip ediyorduk. Belediye Başkanımız bugün teveccüh buyurdular, salonlarını açtılar, destek verdiler, katkı sağladılar. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Tanrı Türk’e yâr olsun, Turan eller var olsun.”

Ödüller sahiplerini buldu

Türk dünyasının farklı coğrafyalarından gelen belgesel yapımların değerlendirildiği festivalde, 2026 yılının öne çıkan eserleri ödüllendirildi. Özel ödüller ve jüri özel ödüllerinin de aralarında bulunduğu toplam 21 ödül, düzenlenen törenle sahiplerine takdim edildi. 

Türk dünyasının ortak tarihini, kültürel mirasını ve değerlerini beyaz perdeye taşıyan festival, sinema dünyasının önemli isimlerini bir araya getirdi. “Güçlü Kültür, Güçlü Gelecek” mottosuyla gerçekleştirilen organizasyon, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, TÜRKSOY, TİKA ve YTB’nindestekleriyle gerçekleştirdi.